Vi er efterhånden godt inde i vintermånederne, og det kolde vejr er blevet fast kost. De kolde temperaturer og de mørke dage er for staldene rundt omkring i landet ensbetydende med, at hestene kommer til at bruge mere tid i deres bokse. Den ekstra tid inde i stalden betyder ligeledes, at hestene bruger mindre tid ude i den friske luft.

Derfor er det ekstra vigtigt med et godt indeklima og at undgå alt for meget af det støv, der findes inde i staldene. Strøelsen, både halm og hø, i hesteboksen, udleder støv og andre partikler i luften, når hesten sparker rundt med det. Ved at sørge for en god udluftning kan man dermed også mindske mængden af støv. I værste tilfælde kan den ringe luftkvalitet i stalden medføre, at hestene udvikler luftevejsproblemer.

Det kan derfor være en rigtig god ide at anskaffe sig nogle vinduer, der kan åbnes. Enten nogle der kan åbnes på klem for at lukke en smule luft ind, eller nogle der kan åbnes helt, så hesten har mulighed for at stikke sit hoved ud i den friske luft. Mange heste nyder også at kunne følge med i, hvad der sker udenfor stalden.

Når man vælger vinduer til stalden, er det vigtigt, at man vælger nogle, hvor sikkerheden er i top, såsom staldvinduer i jern med eller uden gitter. Selve ruden bør være i hærdet glas, hvilket sikrer at vinduet kan tåle mindre slag, men vigtigst af alt ikke splintrer, hvis det skulle gå i stykker. Skulle uheldet være ude, får man dermed ikke glasskår, der kan skade hesten, men i stedet smuldrer ruden, så der er minimal risiko for skader.

Staldvinduer kan fås i standardmål eller kan skræddersyes efter bestemte mål, så det også er muligt at installere vinduerne i for eksempel gamle stalde.

About The Author