Hver eneste dag udsættes vi fra kemikalier fra omgivelserne. Mange af disse får vi kontakt med gennem de fødevarer vi indtager, og en del indånder vi gennem luften. Og mindst lige så mange potentielt skadelige stoffer får adgang til vores system via huden. Her tænkes på såvel lotions, cremer og sæber som de tekstiler, vi ifører os – og sover i. Huden er et levende organ, ikke en uigennemtrængelig barriere, og vi optager flere stoffer gennem huden, end vi måske forestiller os.

Minimer din – og dit barns – daglige udsættelse for kemiske stoffer

Mange af de stoffer, som findes i vore tekstiler, kan være allergi fremkaldende eller hormon forstyrrende. Det drejer sig for eksempel om pesticidrester i bomulds fibre, som stammer fra sprøjtegifte, anvendt i bomuldsmarkerne. Det kan også være rester af syntetisk farve eller blegemiddel, med hvilke tøjet er behandlet. Og så er der plast stoffer som for eksempel ftalater, som kan gemme sig i tryk på tøj.

Derfor er det vigtigt, at du i så vidt muligt omfang vælger tøj, som er produceret under certificeret økologiske forhold – det vil sige, bomuld, som ikke har været sprøjtet med pesticider eller andre kemiske midler, eller uld, som kommer fra økologiske fåre opdræt, og som ikke er behandlet med skadelig kemi. Når du vælger økologiske tekstiler, er du samtidig med til at gøre miljøet en kæmpe tjeneste, da brugen af skadelige kemikalier begrænses.

Vælg økologisk sengetøj til dig selv og dit barn

Især spædbørn tilbringer mange timer i sengen per døgn. Derfor bør du fortrinsvis benytte dig af økologisk sengetøj – af samme grunde som anført oven for. Med økologisk sengetøj sikrer du, at du selv og dit barn ikke udsættes for potentielt farlig kemi, mens I sover eller blot tilbringer tid i sengen. Du kan finde Økologisk sengetøj af højeste kvalitet på babynature.dk

About The Author