Det kan være en ubehagelig følelse når noget blokerer for hørelsen. Det er nærliggende at antage at dit øre er proppet med ørevoks der ikke kan komme ud. Ørevoks kan godt ophobe sig i øregange og lave en prop.

I de fleste tilfælde falder den selv ud på et tidspunkt. Den kan være næsten helt sort eller mørk og hård som en lille sten. Hvis den ikke selv kommer ud må du have hjælp hos ørelægen.

Ørelægen undersøger med et otoskop

Når du tager til lægen skal du først have undersøgt øregangen for at se om der overhovedet er noget ørevoks i vejen. Der kan nemlig være andre grunde til at øret virker blokeret.

Hvis lægen ikke kan se noget voks, så laver lægen en test af trykket i øret. Det er for at finde ud af om der eventuelt er en væskeophobning bag trommehinden.

Til undersøgelsen bruger lægen et otoskop som du kan se hos Ekkomed.

Irriteret øregang

Det er ikke sikkert at det er ørevoks du kan mærke. Hvis lægen ikke kan se noget, så kan der være andre grunde til at din hørelse er nedsat eller at du kan høre lyde i øret.

Hvis der for eksempel er lidt udslet eller svamp i øregangen, så vil du sikkert klø så meget i øret at det til sidst bliver irriteret. Det føles som en klump ørevoks du ikke kan få ud, og behandles med øredråber.

Tinnitus eller stress

Den mest hyppige grund til pludselige høreproblemer er stress. Du kan for eksempel udvikle tinnitus hvor du hører enten meget høje lyde konstant i dit øre, eller en meget dyb brummende lyd.

Lyden behøver ikke at være generende og måske hører du den kun når der er helt stille, som når du lægger dig til at sove.


About The Author